Nvidia произвежда видеокарти и печели основно от геймъри и компании ползващи тежки софтуери. Но след като криптовалутите набраха популярност, хората започнаха все повече да купуват картите, за да „копаят“.

Дойде момент в който картите се изкупуваха веднага след пускането им, от хората занимаващи се с крипто света. Съответно хиляди геймъри останаха без последните модели на картите. В западните страни, дори по медиите се говореше за недоволството на хората от недостига на стоката.

Това беше удобен момент за Nvidia да покаже, че крайните потребители са от значене за нея, а не се интересува само от печалбите си. Възползваха се като инвестираха доста време и усилия, за да измислят начин, по който картите им да не представляват интерес за „миньорите“. Решението беше, софтуерно да направят картите така, че ако се използват за „копане“ мощността им спада на половина и съответно да отблъснат този пазар.

Преди няколко дни обаче, компанията „погрешно“ пусна драйвър, с който картите да могат да се отключат и да работят на максимални обороти за „миньорите“. Ако трябва да говорим в цифри, преди картите работеха с около 28mh/s, а сега вече се доближават до 50mh/s. Това е удвояване на мощността само с един драйвър.