Копаене? Миньори? Как се правят пари от нещо, което не виждаме?

 

Нека да започнем с това какво всъщност представлява понятието криптовалута. Това е дигитална или виртуална форма на валути, които функционират като средство за обмен и позволяват директни плащания между отделните индивиди.

Независимо от това, че тази технология съществува от вече близо десетина години, криптовалутите се превърнаха в глобален феномен през 2017 година, когато цената на най-големия дигитален актив, Биткойн, се покачи до фрапиращата сума от $20,000. От този момент нататък, тези дигитални активи станаха много популярна инвестиция по целия свят, като в същото време доста хора направиха, така че това да им носи постоянен пасивен доход.

           Ключови термини:

Ето някои от основните термини, които ще срещнете, докато четете за крипто пространството:

 

  • Адрес (Address): Подобно на адреса на електронната ви поща, можете да споделите адреса си за криптовалути, с цел получаването на монети от друго лице. За разлика от електронната поща, хората могат да имат много различни адреси и обикновено се препоръчва да генерирате нов, уникален, за всяка транзакция.

 

  • Портфейл (Wallet): Крипто портфейлът се използва за съхраняване публични и частни ключове, които са необходими за получаване и изпращане на монети. Има софтуерни, хардуерни и хартиени портфейли. Това са местата където вие ще получавате или от които ще изпращате монетите си. Хардуерните и хартиените портфейли обикновено се считат за по-сигурни от софтуерните портфейли, въпреки че има и плюсове, и минуси, свързани с всеки един от тях. Ако загубите частният си ключ и не можете да влезете в портфейла си чрез алтернативни методи, никога няма да можете да възстановите монетите си и те ефективно са премахнати от обращение.

 

  • Алткойн (Altcoins): Съкращение от алтернативна монета, терминът обикновено се използва за описване на всяка една криптовалута, различна от биткойн.

 

  • Блокчейн (Blockchain): Криптографски защитен разпределен леджър, съставен от блокове, които съдържат история на транзакциите. Тъй като блокчейнът става все по-дълъг и по-дълъг, става все по-трудно да се променят старите сделки.

 

  • Форк (Fork): Софтуерен форк се появява, когато има промяна в оригиналната програма, която може да доведе до разделяне на оригиналния блокчейн и създаването на нова монета – Биткойн Кеш и Етериум Класик са два примера за монети, създадени от форкове. Може да има хард форк, софт форк и случаен форк.

 

  • HODL: Teрминът идва като на шега от погрешното изписване на думата “HOLD” във форум, след което се превръща в боен вик за ранните крипто инвеститори, които държат своите монети, независимо от волатилността на цените.

 

  • Първично предлагане на монети(ICO): ICO, известно също като токен продажба, е средство за краудфъндинг, където компания предлага нова монета в замяна на фиатна валута (например долари) или дигитална валута (Биткойн, Етериум, Лайткойн и т.н.) Обикновено средствата, които са получили, се използват за разработване на новата концепция и токенът, който те издават, ще се използва за сключване на сделки в тяхната мрежа, след като бъде пуснат.

 

  • Смарт (интелигентен) договор (Smart Contract): споразумение, което е написано в компютърен код и автоматично се изпълнява, когато са изпълнени определени условия. Някои мрежи, най-вече тази на Етериум, поддържат смарт договори, докато други не.

 

           Какво всъщност представляват криптовалутите?

Най-простото обяснение на термина е, че криптовалутите са лимитирани входящи данни, които никой не може да промени без да са изпълнени специфични условия. Може и да не ви звучи като типичното определение за валута, но след като вникнете в контекста ще осъзнаете, че това е една много важна част от дигиталната революция, която оформя финансовия и технологичен свят.

 

           Как копачите създават монети и потвърждават транзакции

 

Нека разгледаме механизма, управляващ базите данни на криптовалутите. Криптовалута от рода на Биткойн се състои от мрежа от така наречените “peers”. Всеки peer има запис на пълната история на всички транзакции и следователно баланса на всяка сметка. Сделката е позната почти веднага от цялата мрежа. Но само след определен период от време тя се потвърждава.

 

           Потвърждението е критично понятие при криптовалутите.

 

Докато транзакцията е непотвърдена, тя е в процес на изчакване и може да бъде подправена. Когато транзакцията е потвърдена, тя е записана. Вече не може да бъде обърната и е част от неизменния запис на исторически сделки на така наречения блокчейн.

 

Само миньорите (копачите) могат да потвърдят сделките. Това е тяхната работа в криптовалутна мрежа. Те правят сделки, отбелязват ги като легитимни и ги разпространяват в мрежата. След като транзакцията е потвърдена от миньор, всеки нод трябва да я добави към своята база данни. Тя става част от блокчейн.

 

За тази работа миньорите получават награда в криптовалута, например биткойн. Тъй като дейността на копачите е най-важната част от криптовалутната система, е редно да вникнем в детайлите зад този процес.

 

           Какво правят миньорите?

 

Принципно всеки може да бъде миньор. Тъй като децентрализираната мрежа няма правомощия да делегира тази задача, криптовалутите се нуждаят от някакъв механизъм, който да предотврати злоупотребата на една управляваща страна.

 

Представете си, че някой създава хиляди peer-ове и разпространява подправени транзакции. Системата ще се счупи моментално.

 

Така че, Сатоши определи правилото, миньорите трябва да вложат някаква работа от своите компютри, за да отговарят на изискванията за тази задача. Всъщност те трябва да намерят хеш – продукт на криптографска функция – който свързва новия блок с неговия предшественик. Това се нарича „Доказателство за работа“. В Биткойн, то се основава на SHA 256 хеш алгоритъм. Съществуват и други алгоритми, които различните мрежи използват като „Доказателство за залог“, „Доказателство за концепция“ и други.

 

Не е нужно да разбирате подробности за SHA 256. Важно е само да знаете, че това може да бъде в основата на криптографския пъзел, за който миньорите се конкурират да решат. След като намери решение, дадения миньор може да изгради блок и да го добави към блокчейна. Като стимул той има право да добави така наречената транзакция, която му дава определен брой биткойни. Това е единственият начин да създадете валидни биткойн монети.

 

Биткойна може да бъде създаден само ако миньорите решат криптографския пъзел. Тъй като трудността на тази математическа задача изисква значително количеството компютърна мощност, има само определено количество крипто монети, които могат да бъдат създадени за определено време. Това е част от консенсуса, който не може да се счупи.