Ретроспекция за 2022 г.  – основни щрихи при компютрите през изминаващата година.

 

Отлитащата 2022-ра бе страхотна за компютърните ентусиасти. NVIDIA, AMD и Intel обявиха най-новите си графични процесори. Компаниите представиха своите най-нови процесори за настолни компютри, като отбора на „сините” може да се похвали и с навлизането на пазара на графични чипове.

Intel се включиха в борбата в средния клас на дискретни графични процесори и така 2022 г. беше отбелязана като значителна за развитието й. От пускането на серията графични карти Arc (A770, А750, А380) до 13-то поколение Intel core процесори, компанията обнови цялата си гама с най-новите модели, които са по-бързи и по-енергоефективни.

Със серията процесори Raptor Lake от 13-то поколение Intel достави процесори с по-висока тактова честота и увеличен брой ядра. Точно както процесорите Intel Core от 12-то поколение, новата серия процесори Raptor Lake използва хибридна архитектура с комбинация от performance cores (P-cores) и efficiency cores (E-cores). Хибридната CPU система позволи на Intel да предложи подобрена способност за изпълнение на множество задачи чрез интелигентно разпределяне на правилния вид ядро за конкретната задача. Има разнопосочни мнения, но битката с „червените” е налице както винаги.

Това, което изненада всички, бе серията Intel Arc графични ускорители за настолни компютри и лаптопи. Въпреки че те може да не са толкова мощни, колкото графичните процесори от най-висок клас на AMD и NVIDIA, но не са и за подценяване. Видео ускорителите Arc A770 и A750 са видео карти от среден клас, направени за игри на 1080p и се предлагат на бюджетна цена.

AMD също имаше доста добра година. От серия процесори Ryzen 7000 (базирана на Zen 4 и поддръжка на DDR5 RAM памет) до графичните процесори от серията Radeon RX 7000, базирани на RDNA 3, които са „половин крачка назад” като производителност от водещата серия RTX 4000 на NVIDIA.

Графичните процесори Radeon RX 7900 XT и Radeon RX 7900 XTX са по-добри от предшестващата 6000 серия както за игри, така и за работа. В сравнение с техните съвременници от NVIDIA, предложенията на AMD идват на малко по-достъпна цена, което ги прави още по-привлекателни, особено за потребители, които все още не търсят ултра настройки в игрите на 4к резолюция и супер бърз 240 Hz-ов дисплей.

 

 

 

Нови високопроизводителни графични процесори от NVIDIA

 

Най-новата серия графични процесори RTX 4000 са базирани на най-новата архитектура Ada Lovelace. Докато RTX 4080 е предназначен за 4K геймъри, по-мощният RTX 4090 може да предложи истински 8K преживявания.

Въпреки по-високата цена, все още има голямо търсене на най-новите високопроизводителни графични процесори от NVIDIA и от компанията вероятно ще обявят RTX 4070(Ti) и RTX 4060 в самото начало на идната година.

 

Сгъваеми лаптопи, ARM базирани машини

2022 е и годината, в която станахме свидетели на пускането на лаптопи със сгъваеми дисплеи от марките Asus и Lenovo, а именно революционните Asus Zenbook 17 Fold OLED и ThinkPad X1 Fold. Компании като HP и Samsung също работят върху лаптопи със сгъваем дисплей, което позволява на потребителите да пренасят удобно лаптопа си с много по-голям дисплей, като го сгънат наполовина.

Apple доказа, че базираните на Arm лаптопи могат да бъдат толкова добри, колкото лаптопите, захранвани от Intel или AMD. Следователно марки като Qualcomm обявиха персонализирани процесори Arm за лаптопи с Windows, които целят да осигурят по-добър живот на батерията и повече функции.

Това е и предпоставка да очакваме повече Arm-базирани лаптопи с Windows 11 от водещи марки в различни ценови сегменти. NVIDIA и AMD също се очаква да обявят своите мобилни и графични процесори следващо поколение в началото на 2023 г.

 

В обобщение изминаващата година затвърждава тенденцията за доста ускорено развитие на електрониката в наши дни, което само може да радва любителите на игрови заглавия, както и тези, които желаят все по-мощна и бърза техника за работа.