Биткойнът прехвърли психологическата бариера, започва ли новият възход на криптовалутите?

За първи път от два месеца насам курсът на bitcoin прехвърли $20 000 и дори в един кратък интервал от няколко часа, прехвърли $21 000. Както обикновено, ръстът на цената на основната криптовалута доведе до ръст в курсовете на всички останали основни цифрови валути.

В началото на миналата седмица биткойнът се търгуваше на цена около $17 000, като в средата на месец декември миналата година, неговата цена се колебаеше около $16 000. Преди три денонощия първата и най-голяма по пазарна капитализация криптовалута прехвърли $21 000, но сега нейната котировка се стабилизира на ниво $20 920.

Много добър ръст демонстрира и Ethereum – малко над 20%.

Тази седмица бе удачна не само за криптовалутите, но и за акциите на криптовалутните компании. Ценните книжа на Coinbase поскъпнаха със сериозните 39%, а акциите на центъра за добив на криптовалути Marathon поскъпнаха още повече – със 76%.

Финансовите аналитици са на мнение, че този ръст се дължи преди всичко на намалялата от две години и половина насам инфлация в САЩ, като роля оказват и други фактори – например възобновяването на някои производства в Китай след като бяха почти премахнати ограниченията заради COVID-19.